sähköpostimarkkinoinnin säännöt

Uutiskirjeen lähettäminen – kenelle saa lähettää?

Uutiskirjeen lähettäminen vaatii suostumusta

Sähköisen viestinnän tietosuojalain 200 §:n mukaan kuluttajille tehtävässä suoramarkkinoinnissa on aina oltava vastaanottajan ennalta annettu suostumus. Yrityshenkilölle voi työsähköpostisoitteeseen lähettää B2B -sähköpostimarkkinointia erikseen kysyttyyn yksilöityyn lupaan perustuen.

B2B-sähköpostimarkkinointia voi sähköisen viestinnän tietosuojalain mukaan tehdä ilman lupaa rajoitetusti (ks. alla), mutta usein tuloksellisin tapa tehdä sitä on perustaa lähettäminen vastaanottajan antamaan erilliseen lupaan. Lupaa kysyttäessä tulisi yksilöidä tarkasti, kenelle ja mihin lupa annetaan.

Ilman erillistä suostumusta voi B2B-sähköpostimarkkinointia lähettää:

  • asiakas-, jäsen-, tai yhteistyösuhteeseen perustuen olemassa oleville yritysasiakkaille

Voimassa oleva asiakas- tai yhteistyösuhde antaa yritykselle mahdollisuuden lähettää yritysasiakkailleen sähköpostitse B2B-asiakasmarkkinointia. Tällöin on syytä kiinnittää huomiota siihen, että kyseessä on todellakin voimassa oleva asiakkuus.

  • jos markkinoitavalla tuotteella tai palvelulla on liityntä henkilöön tämän työtehtävien, vastuualueen tai asemavaltuutuksen perusteella.

Sähköisen viestinnän tietosuojalain 202 §:n mukaan B2B-sähköpostimarkkinointia voidaan tehdä ilman vastaanottajan lupaa, tällöin vastaanottajalla on kielto-oikeus. Lain perustelujen mukaan B2B-sähköpostimarkkinointia voidaan tehdä asemavaltuuden perusteella tai jos luonnollinen henkilö toimii yhteisön puolesta tietyssä tehtävässä, johon suoramarkkinoinnilla tarjottavat hyödykkeet ja palvelut olennaisesti liittyvät.

Emailerilla lähetettäessä vaadimme kuitenkin aina vastaanottajan suostumuksen uutiskirjeille

Suostumuksella varmistamme, että käyttäjiemme osoiterekisterit ovat ajantasaisia ja täten myös laadukkaita. Laadukkaat osoitteistot tuottavat asiakkaillemme parhaat tulokset. Ilman suostumusta kerättyjen osoitteistojen käytöllä on lähettäjälleen haittavaikutuksina mm:

  • suuri määrä toimimattomia osoitteita
  • riski joutua roskapostilistoille

Toimimattomien tai käytöstä poistettujen osoitteiden käyttö osoiterekisterissä syö lähettäjän resursseja sekä tuottaa herkemmin roskapostitietoa sitä ylläpitäville tahoille. Esimerkiksi vuosien saatossa verkosta kerätyssä osoiterekisterissä on vastaava riskinsä. Tätä emme tietenkään asiakkaillemme toivo, joten käyttöehtojemme myötä pidämme huolta asiakkaidemme lähetyksistä.

Tarkoin kohdennettu tuottaa parhaimman tuloksen

Sähköpostimarkkinoinnissa viestin kohdistaminen on avainasemassa. Laadukkaan rekisterin myötä asiakkaamme saavat parhaan tuloksen työstään. Vanhan osoitteiston läpikäyminen ja vastaanottajien suostumuksen varmistaminen on yksi oleellisimpia teknisiä tapoja sähköpostimarkkinoinnin tehostamiseksi. Tässä aiheesta hieman lisää:
Lue lisää kohderyhmistä

Tämä ohjeistus on valmisteltu Suomen Asiakkuusmarkkinointiliiton (ASML, www.asml.fi) ja sen piirissä toimivien vastuullisten palveluntarjoajien toimesta. Ohjeistuksen teossa on otettu huomioon toimialakäytäntöjen ja viranomaisohjeistusten ohella henkilötietolaki ja sähköisen viestinnän tietosuojalaki.

Artikkelin kirjoittaja on Emaileri Oy:n Customer Support Specialist Toni-Markus Korhonen.

Oletko yrityksenne viestinnästä vastaava ja mietit miten uutiskirjeviestintäänne voisi tehostaa? Ota yhteyttä, niin kerromme lisää.

Ole hyvä ja täytä alla oleva lomake. Voit myös laskea suoraan hinnan Emailerista yrityksellesi täällä.

Lähettämällä lomakkeen hyväksyt tietosuojakäytäntömme.