Vältä nämä 10 virhettä uutiskirjeissäsi

Jokainen meistä saa lähes päivittäin uutiskirjeitä, jotka poistamme tai ohitamme välittömästi. Välillä kuitenkin törmäämme uutiskirjeisiin, jotka saavat mielenkiintomme. Näiden kirjeiden kohdalla on jotain tehty oikein tai vähintäänkin jätetty yleisiä virheitä tekemättä. Mitä nämä virheet ovat ja millainen on puolestaan hyvä uutiskirje? 

Brittany Leaning HubSpotilta listasi mitä mainioimman listan,
jonka esittelemme tässä artikkelissa.

Listasimme alle asioita, joita hyvä uutiskirje ei sisällä 👇

1. Geneeriset aiheet

Geneerinen aihe (kuten Kesäkuun uutiskirje) harvemmin herättää lukijassa mielenkiintoa, jolloin ainoa painoarvo lähetystiedoissa on sen lähetysnimellä. Vaikka uutiskirjeesi olisikin standardienne mukainen ja säännöllinen, voit silti sisällyttää aiheeseen ”koukun” lisäämällä siihen lyhyen kuvauksen kirjeen sisällöstä. Esimerkiksi: Kesäkuun uutiskirje – Ideat kesäterassille.

Voit myös jakaa aiheesi piilo-otsikkokenttään, jolloin aihe on ytimekkäämpi ja visuaalisesti selkeämpi. Piilo-otsikko näkyy sähköposteissa yleensä aiheen alla tai vieressä. Täten aiheessa voisi herättää kiinnostuksen ja piilo-otsikolla kuvailla kokonaisuutta. Esimerkin voisi luoda siis seuraavasti:

Aihe: Ideat kesäterassille
Piilo-otsikko: Kesäkuun uutiskirje

Tällöin viesti näyttäisi sähköpostilaatikossa kuta kuinkin seuraavalta:

2. Useita aihealueita yhdessä kirjeessä

Välillä törmää uutiskirjeisiin, jotka ovat sisällöltään täynnä useita eri toisiinsa liittymättömiä aihealueita otsikoinnein. Kirjoittaja varmasti ajattelee säästävänsä aikaa sisällyttämällä useat eri teemat samaan kirjeeseen tai että lukija kyllä löytää sieltä jotain itselleen. Liian monipuolinen materiaali uutiskirjeessä voi hämmentää lukijaa ja lopulta lyhentää kirjeen parissa vietettyä aikaa. Uutiskirjeen sisällön tulee olla yhtenäinen ja selkeä. 

Sen sijaan, että koostat kirjeeseen useat eri topikit, luo erilliset kirjeet aihealueittain, kohdenna oikein tai vähintäänkin jätä irralliset topikit kirjeeseen omaksi luetteloksi linkkeineen. Säilytä kirjeessä yhtenäinen aihealue ja teema.

3. Useita eri tavoitteita

Jotta uutiskirje olisi lukijalleen selkeä, on tavoitteen kehotteineen oltava selkeä ja yhtenäinen. Mieti millaisen reaktion haluat kirjeesi saavan vastaanottajissa aikaan. Älä pyri saamaan vastaanottajia tekemään useita eri asioita. Sen sijaan, että pyrit ohjaamaan vastaanottajat CTA-painikkeista lukemaan, tilaamaan, kysymään, vastaamaan, jakamaan jne, luo CTA-painikkeille ja niiden tarkoituksille yksi tavoite, vaikka osallistumaan. Ei muuta. Seuraavassa kirjeessäsi voit luoda samalla teemalla eri tavoitteen, vaikka antamaan palautetta. 

4. Useat kohderyhmät

Yksi yleisimpiä syitä uutiskirjeen perumiselle on, että vastaanottaja ei koe uutiskirjeen olevan hänelle olennainen. Jos viestisi sisältö ja kohderyhmäsi ovat laajat, on todennäköistä, että suuri osa viestisi sisällöstä menee harakoille ja peruutusten määrä kasvaa. 

Sen sijaan, että lähetät yhden uutiskirjeen sekä kissoista että urheilusta suurelle joukolle vastaanottajia, luo omat kirjeet eläinrakkaille ja omansa urheilufaneille. Ja jos vain mahdollista, rakenna tuolla kaavalla niin rajattuja segmenttejä kuin vain pystyt. Luo eläinrakkaista omat segmenttinsä eläinkunnittain ja penkkiurheilijoista urheilulajeittain. Luomalla segmenteilleen omat kirjeensä vähennät peruutusten määrää jatkossa.

5. Tarpeettomat linkit ja CTA-painikkeet

Linkit ja painikkeet ovat uutiskirjeissä tärkeitä, ja niitä on syytä käyttää usein tai aina. Älä kuitenkaan täytä kirjettä linkeillä, sillä tällöin kirje muuttuu sekalaiseksi, eikä ohjaa lukijaa selkeään suuntaan. Pidä kirjeen kehotteet ja linkit yhden teeman ja tavoitteen mukaisina ja niiden määrä maltillisena. Et tarvitse uutiskirjeeseen lukuisia saman osoitteen linkkejä, jos pystyt ohjaamaan lukijan yhden CTA-painikkeen kautta kyseiselle kohdesivulle.

6. Perusteeton itsemarkkinointi

Uutiskirjeen sisällön tulisi olla 90 % informatiivista ja 10 % markkinoivaa (HubSpot).

Lukijaa ei ensisijaisesti kiinnosta sinun tavoitteesi vaan omansa, joka on saada jotain hyötyarvoa lukijalle itselleen. Jos pelkästään tyrkytät tuotteitasi tai palveluasi antamatta lukijalle ensin kiinnostavaa sisältöä, jäät lukemaan vain pitkää listaa peruuttaneista. Luo siis lukijaa palvelevaa sisältöä ja tue sitä omalla tuotteella tai palvelullasi.

7. Uutiskirje ilman uutisia

Kun oikoluet omaa uutiskirjeesi sisältöä, lue se myös vastaanottajasi silmin. Jos viestin sisältö saa sinut vastaanottajana ajattelemaan ”Mitä sitten?”, on sisältö lukijalleen uutisetonta. Sisällön tulee olla ajankohtaista ja relevanttia ollakseen kiinnostavaa. Nekin ovat sitä vain oikealle kohderyhmälleen, josta mainittiin tämän artikkelin kohdissa 2 ja 4. Kissaihmisiä ei välttämättä kiinnosta HIFK – TPS-lätkämatsin lopputulos eikä kyllä jääkiekkofanejakaan, jos matsi pelattiin jo viikko sitten. 

8. Mitäänsanomattomat arkistokuvat

Uutiskirjeissä on erityisen tärkeää herättää mielenkiinto ja mielikuva, nopeasti. Adobe Stock ja Shutterstock ovat esimerkkejä arkistokuvapalveluista, jotka tarjoavat liki rajattoman määrän erilaisia kuvituskuvia esimerkiksi uutiskirjekäyttöön. 

Jos kuva ei liity viestin sanomaan ja herätä siihen liittyviä tunteita tai tuntemuksia, on kuvan olemassaolo kirjeessä turha. Kun kuva puolestaan tukee viestiä ja herättää esimerkiksi hilpeyttä, herättää se mielikuvan ja jää myös paremmin tekstinsä tukemana mieleen. Parhaimpia kuvia ovat yleensä valokuvaajan ottamat aidot uutis- tai tilannekuvat, jotka liittyvät ajankohtaisesti kirjoittamaasi sisältöön. Vielä jos kuvassa on tunnettu henkilö, sen parempi, sillä lukijalla on julkkiksesta välittömästi mielikuvansa. Jos kuitenkin käytät arkistokuvia, pyri löytämään mahdollisimman relevantti, ajankohtainen ja brändiänne tukeva arkistokuva. Tai jos et keksi mitään, kuva bulldoggista pysäyttää aina 🙂

9. Vakava sävy

Kuka sanoi, että uutiskirjeesi sisällön tulee olla 100 % vakava? Heitä sekaan silloin tällöin jokin pieni kevennys tai retorisesti leikkisä lausahdus. Täten luot viestistäsi mielekkäämmän ja tarttuvan. Vaikka brändinne puolesta kirjeidesi puhuttelutyylin tulisikin olla kuin eduskunnassa, huomaat sielläkin käytettävän aika ajoin rennompia retorisia kielikuvia, joten mikset sinäkin? Ne ovat tarkoituksenmukaisia viestinnällisiä tehokeinoja.

10. Viestin liiallinen pituus

Vaikka uutiskirjeissä on yleensä enemmän sisältöä kuin tavallisessa sähköpostissa, on silti erityisen tärkeää, ettei uutiskirje muistuta pituudeltaan novellia. Uutiskirjeen lukemiseen käytettävä aika on keskimäärin noin 11 sekuntia, joten jos et siinä ajassa saa lukijan mielenkiintoa ja viestin sanomaa perille, olet luonut kirjeen epäselväksi tai liian puuduttavaksi. 

Pidä kirje niin lyhyenä, että nopealla muutaman sekunnin silmäilyllä lukija hahmottaa viestin olennaisimman idean ja pystyy tarttumaan siihen kiinni. Lyhyt, ruudulle kerrallaan mahtuva uutiskirje on helposti silmäiltävä ja pituudeltaan houkutteleva. Luo ytimekkäät otsikot, muutaman rivin ingressitekstit ja loput sisällöt CTA-painikkeista linkitettynä verkko- tai sisältösivuille. Emailerissa voit luoda sisältösivuja rajattomasti ja ohjata lukijan uutiskirjeistäsi niihin. Täten saat myös tärkeää tilastotietoa ja aktiivisuutta uutiskirjeillesi.

Lopuksi pari sanaa meistä

Emaileri on luotettava kotimainen sähköisen markkinoinnin ja uutisviestinnän palvelu. Emailerin tärkeimpiä ominaisuuksia ovat helppokäyttöisyys, laatu ja loistava asiakaspalvelu. Ammattitaitoiset asiantuntijamme auttavat nopeasti ongelmassa kuin ongelmassa. Tarvittaessa opastamme etätuen avulla tai järjestämme etäkoulutusta tai paikallista koulutusta. Valitsemalla Emailerin tuet suomalaista työtä ja varmistat korkean laadun sekä luotettavuuden

Artikkelin kirjoittaja on Emaileri Oy:n Customer Support Specialist Toni-Markus Korhonen.

Jäikö jokin asia mietityttämään? Ota yhteyttä meihin, niin kerromme lisää.

Ole hyvä ja täytä alla oleva lomake, niin olemme sinuun pian yhteydessä. Voit myös laskea suoraan Emaileri hinnan yrityksellesi täällä.

Lähettämällä lomakkeen hyväksyt tietosuojakäytäntömme.